ADHD

Het volgen van een dieet als behandeling van ADHD is sinds lang een discussieonderwerp. De meest bekende maatregelen zijn: weglaten van kleurstoffen en suikers. Deze maatregelen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Al vanaf begin jaren 80 zijn wetenschappelijke studies gedaan naar eliminatiediëten.

Onlangs is mevrouw Pelsser gepromoveerd op een eliminatiedieet bij ADHD en de resultaten zijn dermate gunstig dat wij, Diëtistenpraktijk HRC / Onlinedieetadvies.com en de kinderarts van het Ikazia Ziekenhuis, dr. D.J.M. van Heemstra, besloten hebben een protocol te ontwikkelen om deze behandeling toe te gaan passen.

Eliminatiedieet ADHD

Als uw zoon of dochter ADHD heeft, kan hij/zij in aanmerking komen voor het eliminatiedieet ADHD. Dit dieet kan bij een grote groep ADHD patiënten de klachten van ADHD verminderen of wegnemen. Bij het volgen van het dieet krijgt u begeleiding van een kinderarts en van een van de diëtisten van Onlinedieetadvies.com.

Wat kunt u verwachten?

Uw huisarts beoordeelt of uw kind in aanmerking komt voor het eliminatiedieet ADHD, en verwijst uw kind door naar een diëtist van Onlinedieetadvies.com. Het gebruik van wel of geen medicatie voor ADHD is hierbij niet van belang. Zowel met als zonder medicatie voor ADHD kan uw kind dit dieet volgen.

We starten met een informatiebijeenkomst waarbij de kinderarts, dr. D.J.M. van Heemstra, aanwezig is. Bij die bijeenkomst krijgt u meer informatie wat het eliminatiedieet inhoudt.

Na de informatiebijeenkomst krijgt u van de diëtist vijf registratieformulieren mee waarop u het gedrag en de voeding van uw kind kunt bijhouden. De vijf formulieren dient u in te vullen en mee te nemen naar het eerste consult bij de diëtist. De diëtist zal de ingevulde schema’s met uw doornemen en vervolgens bepaalt u samen met de diëtist of uw kind zal deelnemen aan het eliminatiedieet. Uw huisarts wordt hier dan over geïnformeerd.

Als uw kind het eliminatiedieet ADHD gaat volgen, wordt er in twee individuele consulten met de diëtist besproken hoe het eliminatiedieet voor uw kind werkt.

Naast deze twee individuele consulten, kunt u tijdens twee groepsbijeenkomsten vragen stellen en uw ervaringen uitwisselen. Deze bijeenkomsten zijn speciaal georganiseerd voor ouders of verzorgers van kinderen die het eliminatiedieet ADHD volgen.

Tijdens het traject krijgt U dus uitgebreide informatie over het dieet en het behandeltraject van uw kind.

Gedurende de eerste 6 weken bestaat het eliminatiedieet slechts uit een aantal voedingsmiddelen en is in die fase dus vrij strikt. Na 6 weken zal in een evaluatieconsult worden bekeken of het dieet een positief effect heeft op het welbevinden van uw kind. De kinderarts en de diëtist bepalen gezamenlijk of het traject na deze periode zal worden voorgezet. Tijdens het volgend traject worden voorzichtig voedingsmiddelen toegevoegd en komen we tot een dieet dat op uw kind is afgestemd.

De kosten voor dit behandeltraject zijn afhankelijk van uw zorgverzekering. Raadpleeg vooraf uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar. Voor 2013 geldt dat 3 behandeluren per jaar vergoed worden vanuit de basisverzekering (voor kinderen geldt geen eigen risico).

Heeft u interesse in het eliminatiedieet ADHD of wilt u meer informatie? Informeert u dan bij uw huisarts, kinderarts of bel ons.

Ook voor ondergewicht, overgewicht, eetaversies en beoordeling van voedingspatroon bij ADHD kunt u bij ons terecht.

Jolande van Teeffelen, diëtist

Diëtistenpraktijk HRC/Onlinedieetadvies.com

Tel: 010-2025165

www.dietistenpraktijkhrc.nl

www.onlinedieetadvies.com

info@onlinedieetadvies.com

KvK: 24330716 - BTW: NL144595965B01