Nierfalen

Als de nieren niet meer voldoende functioneren, kunnen klachten ontstaan zoals misselijkheid, vermoeidheid, diarree of verminderde eetlust. De algehele weerstand neemt af, waardoor herstel bij ziekte langzamer gaat. Achteruitgang van de nierfunctie kan met een aangepaste dieet worden verminderd, waardoor de klachten ook minder worden of zelfs verdwijnen.

Uw nieren hebben drie hoofdfuncties:

  1. Handhaven van de water- en mineraal- en elektrolyten balans van uw lichaam;
  2. Verwerken van overtollig water, zouten en afvalstoffen;
  3. Aanmaak van diverse hormonen die de bloeddruk reguleren, aanmaak van rode bloedcellen en van vitamine D.

Als deze functies niet goed werken, is het nodig om uw eet/drinkpatroon aan te  passen. Uw behoefte aan eiwitten, vocht, vetten, kalium, natrium en fosfaat is anders dan toen uw nieren nog goed functioneerden.

Graag stelt onze diëtist in overleg met u een persoonlijk voedingsadvies op, afgestemd op wat gewend bent, uw smaakvoorkeuren, uw wensen en eventuele ziektebeelden. Op basis van berekening en beoordeling van uw huidige voedingspatroon, begeleiden wij u en ontvangt u van ons praktische tips, zodat het advies makkelijk kan worden opgevolgd.

Bent u door uw nierfalen veel lichaamsgewicht verloren? Om te herstellen en de functie van uw nieren te verbeteren is het belangrijk dat u voldoende energie binnenkrijgt. In overleg met de diëtist kan er voor gekozen worden om verrijkte voedingsstoffen of drinkvoeding te gebruiken. De diëtist is dé medisch specialist op het gebied van voeding en dus de aangewezen persoon om dit met u af te stemmen.

Wilt u de klachten door uw nierfalen verminderen of de achteruitgang van uw nieren stabiliseren, maar heeft u geen tijd of energie om naar de diëtist toe te gaan?

KvK: 24330716 - BTW: NL144595965B01