Sondevoeding

Als het u niet lukt om met normale voeding, eventueel al aangevuld met drinkvoeding, voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, kunt u in overleg met de diëtist besluiten om over te gaan op (gedeeltelijke) sondevoeding. Sondevoeding kan een uitkomst zijn als u ernstige kauw- en slikproblemen heeft, een vernauwing van de slokdarm heeft, geopereerd bent aan uw mond of keel, een chronische darmziekte heeft of om welke reden dan ook niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt op de ‘normale’ manier.

Sondevoeding is een dunne vloeibare voeding die via een slangetje (sonde) terecht komt in uw maag. Vaak wordt de sonde via uw neus ingebracht. Wanneer u langdurig sondevoeding nodig heeft, kan de arts een zogenaamde PEG-sonde plaatsen, het slangetje loopt dan via uw buikwand naar uw maag. Sondevoeding zal altijd in overleg met uw arts worden geadviseerd.

In overleg met u, met de diëtist en met uw arts zal bepaald worden welke sondevoeding het beste bij u past en hoeveel u ervan nodig heeft. De diëtist kan de vergoeding van sondevoeding via de verzekering voor u regelen.

De voeding via de sonde kan bij u druppelsgewijs worden toegediend, maar ook per portie. Als u sondevoeding druppelsgewijs toegediend krijgt, betekent het dat er iedere minuut een kleine hoeveelheid in de vorm van een druppel sondevoeding aan u, via de sonde wordt gegeven. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er nachtelijke sondevoeding aan u wordt gegeven, een pomp regelt dan de hoeveelheid voeding die in uw maag terecht komt. Als u de sondevoeding per portie toegediend krijgt, dan gebeurt dit op verschillende momenten op de dag. Er zijn verschillende soorten sondevoeding die qua samenstelling verschillen, zo zijn er sondevoedingen met extra eiwit, extra calorieën en extra vitamines.

Wanneer u gedeeltelijke sondevoeding krijgt, kan de diëtist u daarnaast adviseren over uw voedingspatroon die u binnenkrijgt via de ‘normale’ route.

Alle adviezen die de onlinediëtist geeft zijn persoonlijk op u, uw voedingspatroon, uw leefgewoontes en (smaak)voorkeuren afgestemd. De onlinediëtist is dé medisch specialist op het gebied van voeding.

KvK: 24330716 - BTW: NL144595965B01